Alla upplever temperatur på olika sätt. Vissa fryser och en del tycker att det är för varmt. Är elementen kalla, ja då kanske man fryser även om det är 20 °C i lägenheten. Spelar det någon roll egentligen om elementen i lägenheten är kalla om man har rätt temperatur inne? Svar nej, det väsentliga är att rumstemperaturen är ca 20°C.
De vanligaste frågorna om värmen besvarar vi på ett enkelt sätt nedan.
Vilken temperatur ska jag ha i min lägenhet?
Gnestahems lägenheter ska hålla en temperatur på minimum 20 grader mitt i rummet under dagtid.
Vad gör jag om jag upplever att det är kallt i min lägenhet?
Då är det önskvärt att du mäter temperaturen själv i lägenheten innan du felanmäler till Gnestahem. För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum ska du placera din termometer mot en innervägg eller mitt i rummet 1 meter upp.
När sätter Gnestahem på värmen i husen?
Många boende tror att det fungerar som förr att vid ett visst datum sätts värmen på eller stängs av. Men idag sker detta med automatik. När det blir kallt ute går värmen på automatiskt. Desto kallare det är utomhus desto varmare vatten skickas ut till elementen i din lägenhet.
Varför är mitt element kallt ibland?
I vissa av Gnestahem lägenheter är elementen utrustade med termostater som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner av att det är 20°C i rummet, stänger den av vattenflödet igenom elementet.
Efter ett tag så svalnar elementet av till samma temperatur som det är i rummet. Det är därför som man ibland kan känna att elementet är kallt trots att det är minus grader ute. När sedan temperaturen i rummet sjunker under 20°C så öppnar termostaten igen. På så sätt håller man en jämn temperatur inne.
Ett par viktiga saker att tänka på är att du möblerar på rätt sätt för att få ut mesta möjliga värme i din lägenhet. Det vill säga att du exempelvis inte ställer soffor och hyllor tätt intill elementet så att värmen inte kan spridas ut i rummet. Tjocka gardiner som hänger framför termostaten påverkar dess funktion negativt.
Dessutom styrs värmen av referenstemperaturgivare som skickar information till värmesystemets automatiska styrsystem om vilken genomsnittstemperatur det är i lägenheterna. Då kan styrsystemet i vissa fall sänka temperaturen på vattnet som skickas ut i värmesystemet och då kan elementen i lägenheten kännas kalla.
Det väsentliga är att rumstemperaturen är ca 20 °C.
Jag har en termometer som visar ute/inne temperaturen. Den är placerad på fönsterbänken och visar 16 °C inne. Vad är fel?
Placeras termometern mot en yttervägg eller exempelvis i ett fönster blir temperaturen missvisande, eftersom kalla väggar och fönster håller en lägre temperatur än i övriga rummet.
För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum ska du placera din termometer mot en innervägg eller mitt i rummet 1 meter upp.
Jag upplever att temperaturen sjunker på natten, stämmer det?
Temperaturen på värmesystemet sänks inte på natten men då lampor, datorer och andra elektriska saker stängs av så kan temperaturen i lägenheten sjunka något.
Behöver man lufta elementen i lägenheten?
Endast om det är nödvändigt. När man har utfört något rörarbete på värmen i fastigheten kan detta föra med sig luft till lägenheterna. Luften hamnar då oftast i elementen i lägenheterna längst upp i huset. Det som kan uppstå är ett bubblande oljud i elementen.