Vi på Gnestahem har ambitionen att skapa bostadsområden som inte bara är funktionella, utan också levande och hållbara. Våren 2024 lanserades därför projektet "Odla tillsammans", som är en satsning att skapa ett mer levande och sammanhållet boende där hyresgästerna kan engagera sig i sin närmiljö och lära känna sina grannar på ett naturligt sätt. Vårt mål med projektet är att främja en hälsosam och hållbar livsstil för våra hyresgäster, där odlingen av egen mat inte bara ökar tillgången till färska och ekologiska råvaror, utan också fungerar som en bro mellan olika kulturer och generationer. Vi vill att "Odla tillsammans" ska vara en mötesplats där människor kan dela erfarenheter, kunskap och vänskap, vilket i sin tur stärker den sociala hållbarheten i våra bostadsområden.
Läs intervjuerna med Sara, Agnes och Johanna som engagerat sig i Gnestahems satsning och om deras tankar och erfarenheter i odlingsprojektet.
Intervju med Sara Ahlen, Chef fastighetsskötsel på Gnestahem
Vad är Gnestahems mål med detta initiativ?
”Vi ser detta som en möjlighet att stärka gemenskapen inom bostadsområden och erbjuda våra hyresgäster en chans att engagera sig aktivt i sin närmiljö. Genom att odla tillsammans kan vi också skapa gröna och levande områden som bidrar till trivseln i våra fastigheter."
Vad hoppas ni att detta projekt kommer att uppnå på lång sikt, både för individerna och för samhället i stort?
"På lång sikt hoppas vi att 'Odla tillsammans' inte bara ska förbättra livskvaliteten genom tillgång till färsk, ekologisk mat, utan också bidra till en ökad medvetenhet om miljö och hållbarhet. Vi hoppas även att projektet ska kunna inspirera till liknande initiativ hos andra fastighetsägare."
Hur bidrar detta projekt till hållbarhet och miljömedvetenhet i området?
"Projektet bidrar till hållbarhet genom att skapa gemenskap bland våra hyresgäster, där man hjälps åt och respekterar varandra och varandras odlingar, vilket på sikt minskar skadegörelse. Våra områden får möjlighet att grönska. Dessutom ökar projektet kunskapen om odling i stadsmiljö, vilket kan ge ringar på vattnet till andra."
Hur ser framtiden ut för 'Odla tillsammans i Gnestahem'? Finns det planer på att utvidga projektet eller göra något liknande på andra platser?
"Framtiden ser ljus ut för 'Odla tillsammans i Gnestahem'. Vi ser positiva resultat och stort intresse bland hyresgästerna, vilket motiverar oss att utforska möjligheter att utvidga detta projekt till fler andra områden."
Intervju med Agnes Fischer, VD på Boodla och projektledare för Odla tillsammans i Gnestahem
Kan du berätta lite om projektet "Odla tillsammans”?
"Boodla började tillsammans med Gnestahem undersöka intresset hos hyresgästerna i våras. Vi har nu en bra liten grupp som har full fart i sina pallkragar. Jag, Agnes, kommer en gång i månaden och peppar och stöttar. Varje gång pratar vi om några ämnen som odlarna önskat. Hittills har det till exempel varit sådd, gallring, samplantering, skadedjur och täckodling."
Kan du berätta om Boodla?
"Boodla arbetar med att sprida kunskap om ekologisk odling genom stadsodling. Vi vill genom det vi gör öka tillgången till ekologisk mat, öka trivseln i kvarteren och skapa mer levande platser. Vi har vår bas i Alby, Botkyrka men arbetar på flera platser i och nära Stockholm."
Hur har samarbetet mellan Gnestahem och Boodla fungerat hittills?
"Superfint! Gnestahem sprider information till hyresgästerna och råddar med jord, lådor och vatten så att vi kan koncentrera oss på mötet med odlarna."
Kan du beskriva en typisk dag i projektet "Odla tillsammans"?
"Det dagliga sköter odlarna individuellt. De sår, vattnar och rensar. När Boodla kommer så gör vi det på kvällen och vi träffas cirka två timmar i trädgården. Mest pratar vi trädgård men det blir också snack och skratt om en hel del annat."
Vilka utmaningar har ni stött på under projektets gång och hur har ni löst dem?
"Inga större utmaningar hittills. Men om de kommer så försöker vi att hjälpas åt. Odlarna oroar sig alltid för att personer som inte deltar i odlingen ändå ska komma och skörda. Det vore en stor hjälp om föräldrar pratar med sina barn om att titta går bra men inte röra."
Vad har varit de mest positiva aspekterna av projektet hittills?
"Det är alltid människorna! Att fler lär känna varandra och att grannar som inte är med ändå tycker om att det växer och händer något fint på platsen."
Kan du ge några konkreta exempel på hur projektet har påverkat hyresgästerna och området?
"Fler av odlarna kände inte varandra sedan innan men nu gör de det. De har också berättat för mig att de får glada tillrop från andra grannar. Sedan tycker jag att solfjädersformen som lådorna står i blivit väldigt fin."
Hur engagerar ni hyresgästerna i odlingsprocessen och vad har responsen varit?
"Alla som vill vara med och som har skrivit odlingskontrakt med Gnestahem får vara med. Vi har en bra grupp men det finns fortfarande utrymme för fler."
Intervju med Johanna Sohl, hyresgäst och boende i kvarteret Snickaren
Kan du berätta varför du valde att delta i "Odla tillsammans"?
"Jag har länge, kanske 8–10 år, önskat att ett odlingsprojekt skulle kunna bli verklighet. Och så äntligen dök det upp!"
Hur har din upplevelse varit hittills med projektet?
"Det har mest varit roligt, men jag har också haft några utmanande situationer. En gång blev jag utskälld och hotad av en berusad granne, vilket var obehagligt. Men å andra sidan har många andra välkomnat mig, och det har varit roligt att lära känna nya människor med liknande intressen.
Vad är det bästa med att vara en del av detta odlingsprojekt?
"Det är härligt att kunna odla egen mat och att se allt växa. Det bidrar verkligen till glädje i vardagen. Roligt att lära känna nya människor med liknande intressen."
Hur har deltagandet i projektet påverkat din vardag och ditt boendeområde?
"Jag rör mig lite annorlunda nu, eftersom jag ofta går förbi och tittar till odlingarna. Jag har också umgåtts privat med en av de andra odlarna och till och med tagit med personen på en midsommarfest."
Har du lärt dig något nytt om odling eller fått nya insikter genom projektet?
"Jag har insett hur mycket jag gillar att odla och att tomater tar väldigt mycket plats! Jag hoppas innerligt att vi får möjlighet att fortsätta odla även kommande år, för nu har jag ännu fler idéer som jag vill prova."
Hur ser du på gemenskapen som har skapats genom detta initiativ?
"Gemenskapen är mycket bra och borde kunna utvecklas ännu mer. Men jag har också märkt att olikheter i kultur och religion kan vara en utmaning."
Har du fått nya vänner eller kommit närmare dina grannar?
"Ja, jag har fått nya vänner och kommit närmare några grannar."
Vad skulle du säga till andra hyresgäster som funderar på att delta men kanske är osäkra?
"Kör, det är kul och väldigt givande att prova på att odla."
Finns det något specifikt ögonblick eller någon upplevelse från projektet som du skulle vilja dela med oss?
"Det är fascinerande att se hur det växer. Tänk att ett pytte litet frö kan bli en jättestor solros!"
Artikel av Catherina Fored